Jak możemy kształtować odporność dziecka?
Prawidłowe żywienie to postawa w budowaniu naturalnej odporności dziecka.
Posiłki powinny być przede wszystkim różnorodne. Kolorowe warzywa i owoce ( z naciskiem na te pierwsze) powinny królować na dziecięcych talerzach. Zalecane jest pełnoziarniste pieczywo, różnorodne kasze (w szczególności jaglana), ryż w towarzystwie pełnowartościowego białka. Dobrym wyborem będzie chude mięso (kurczak, indyk, królik), tłuste ryby morskie i jaja. Pamiętajmy o dobrych tłuszczach, orzechach i różnych ziarnach.
Kolejna, często pomijana, kwestia dotyczy słodyczy i produktów wysokocukrowych. Powinny zostać ograniczone do minimum z tej racji, że utrudniają walkę z chorobą.
Oto lista naturalnych środków nieodzownych w walce z infekcjami:
Naturalne antybiotyki, czyli czosnek, który odstrasza patogenne bakterie, a także wirusy i grzyby. Podobne działanie wykazuje cebula oraz miód (szczególnie gryczany i lipowy). Warto pamiętać o tym, że miód dodany do wrzątku traci swe cenne właściwości, dlatego serwujmy go do letnich płynów. Kontrolujmy też, w jakich ilościach go spożywamy – jego nadmiar niszczy pożyteczne bakterie zasiedlające przewód pokarmowy. Optymalna ilość dla trzy-, cztero-, pięcio- i sześciolatka to dwie łyżeczki.
Probiotyki, czyli pożyteczne bakterie, które wypierają z przewodu pokarmowego chorobotwórcze zarazki i poprawiają odporność. Znajdują się m.in. w kiszonkach, a także jogurtach, kefirach i fermentowanych napojach mlecznych.
Prebiotyki, czyli składniki, które są potrzebne dobrym bakteriom do rozmnażania się. Znajdują się w owocach i warzywach, m.in. w bananach, szparagach, porach, cebuli, cykorii, karczochach i czosnku.
Nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3), czyli tzw. dobre tłuszcze. Wspomagają wytwarzanie przeciwciał i wzmacniają błony śluzowe (nosa, gardła, oskrzeli). Są obecne w rybach morskich, np. śledziach, halibucie, łososiu, dorszu, makrelach, w słodkowodnym pstrągu, tranie, orzechach, oliwkach, oleju słonecznikowym, rzepakowym oraz soi.
Warzywa i owoce to kopalnia witamin i składników mineralnych. Wyróżnić należy witaminę C – to ona pobudza aktywność komórek odpornościowych i przyspiesza powrót do zdrowia. A w czołówce warzywno – owocowej znajdują się: kapusta kiszona, czerwona papryka, sałata, natka pietruszki, czarna porzeczka, malina, truskawka, gruszka, śliwka, jeżyna oraz jagoda.
Hartowanie organizmu.
Częste przebywanie na świeżym powietrzu to kolejna cegiełka w budowaniu odporności dziecka. Warto oczywiście zwrócić uwagę na odpowiedni ubiór. Przegrzewanie dzieci może przynieść skutek odwrotny do zamierzonego.
Temperatura w pomieszczeniu.
Nie przepadamy za chłodem. Często tęsknotę za słońcem rekompensujemy sobie przegrzewając pomieszczenia. Bakterie chorobotwórcze również to lubią! Optymalna temperatura to 19° – 20° C
Drogi Rodzicu!
Staraj się tak skomponować posiłki, aby każdego dnia dziecko otrzymywało solidną dawkę witamin i energii do walki z wirusami.
na podst. artykułu Beaty Bukowieckiej – inżyniera technologii żywności i żywienia człowieka, edukatora żywieniowego, dietetyka