Dzień |
Śniadanie 830 |
Obiad 1130 |
Podwieczorek 1345 |
Podwieczorek 1530 |
|
|
poniedziaek 22/04/2024 |
·zupa mleczna z płatkami owsianymi i żurawiną 216 g składniki: mleko 200 g, płatki owsiane błyskawiczne 14 g cukier 4 g, żurawina ·pieczywo firmowe-razowe 35g składniki: mąka razowa, mąka żytnia, cukier, drożdże, sól, jaja, mleko w proszku, woda ·masło wiejskie 4 g (mleko łącznie z laktozą) składniki: śmietana pasteryzowana, aromat nat. maślany ·pasta z wędliny wieprzowej 25 g ogórek kwaszony- słupki ·herbata cytrynowa 150 g Składniki :herbata czarna 3g, miód/cukier 4 g, cytryna 2,5g 297 kcal/B 8,99/T 10,36/W 40,15 |
·zupa: pomidorowa z ryżem 250 g składniki: marchew 35g, pietrucha korzeń 25g, seler korzeniowy, 25g, porcja z kurczaka 10g, por 10g , koncentrat pomidorowy 13g, śmietana 10% tłuszczu 10g, lubczyk, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma, nać składniki: ryż biały 20g ·ziemniaki z kawałkami fileta drobiowego oraz piree z kalafiora pozypane koprem- 250 g składniki: ziemniaki 100 g, filet drobiowy 60 g, kalafior 50 g, cebula 20g ·sałatka z rzodkiewki 70 g składniki: rzodkiewka 50 g, cebula 10g, ·kompot wieloowocowy 150 g owoce 15g, cytryna 2,5g, cukier 5g 502,6 kcal/B 14,34/T 20,63/W 72,49 |
·bułka pszenna 35 g składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, kwas naturalny, sezam ·masło wiejskie 4 g składniki: śmietana pasteryzowana, aromat nat. maślany ·dżem owocowy 19 g ·mleko 200 g składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 200g ·banan 45 g 283,4 kcal/B 9,88/T 8,82/W 44,13
|
·chałka pszenna 35 g Składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, cukier, drożdże, sól, jaja, mleko w proszku, woda ·masło wiejskie 4 g śmietana pasteryzowana, aromat nat. maślany ·kefir 100 g ·ananas40g
|
|
|
wtorek 23/04/2024 |
·zupa mleczna –zacierki 216 g składniki: mleko 200 g, maka pszenne 10 g , jajka 4 g, cukier 4 g ·pieczywo mieszane 35 g składniki: maka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, kwas naturalny, sezam ·masło wiejskie 4 g (mleko łącznie z laktozą) składniki: śmietana pasteryzowana, aromat nat. maślany ·jajko krojone ze szczypiorem 25 g ·rzodkiewka w całości ·herbata cytrynowa 150 g Składniki :herbata czarna 3g, miód/cukier 4 g, cytryna 2,5g
298,53 kcal/B 16,43/T 6,7/W 42,25
|
·zupa: barszcz biały z makaronem 250 g składniki: marchew 35g, pietrucha korzeń 25g, seler korzeniowy 25g, porcja z kurczaka 4g, por 15g , śmietana 10% tłuszczu 10g, mąka pszenna typ 550 4g, cytryna, lubczyk, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma, nać, makaron: mąka pszenna 100% -20g ·ziemniaki z koprem 200 g ·pieczeń wieprzowa - pieczona 75 g składniki: mięso wieprzowe 60g, jajka całe kurze 10 g cebula 5g, bułka tarta -zboża zawierające gluten (składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, kwas naturalny, sezam) 10g, pieprz, papryka ·fasolka szparagowa żółta - gotowana 110g ·napój marchewkowo-pomarańczowowy 150 g składniki: Kubuś marchewkowo - pomarańczowy 531,7 kcal/B 19,59/T 19,91/W 75,68 |
·chałka pszenna 35g składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, cukier, drożdże, sól, jaja, mleko w proszku, woda ·masło wiejskie 4 g składniki: śmietana pasteryzowana, aromat nat. maślany ·kakao na mleku 206 g składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 200g, kakao 16,5% -2g cukier 4g ·jabłko40 g
309,2 kcal/B 6,21/T 11,72/W 34,86 |
ciasto domowe marchewkowe*60 g składniki: mąka pszenna , jajka całe kurze cukier, olej, soda oczyszczona, dżem, mleko 2% , kakao ·herbata cytrynowa 150 g składniki :herbata czarna 3g, miód/cukier 4 g, cytryna 2,5g ·banan 45 g
|
|
|
środa 24/04/2024 |
·jogurt naturalny 130 g z płatkami kukurydzianymi składniki: (jogurt naturalny, kultury bakterii fermentacji mlekowych 100% składniki : grys kukurydziany 91%, nierafinowany cukier trzcinowy, sól morska, melasa trzcinowa, może zawierać: gluten, mleko, soję ·pieczywo mieszane 35 g składniki: maka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, kwas naturalny, sezam ·masło wiejskie 4 g składniki: śmietana pasteryzowana, aromat nat. maślany ·polędwica sopocka 25 g ·papryka- słupki10 g ·herbata cytrynowa 150 g Składniki :herbata czarna 3g, miód/cukier 4 g, cytryna 2,5g 302,8 kcal/B 13,96/T 9,5/W 37,63 |
·zupa: kalafiorowa z ziemniakami 250 g Składniki: kalafor 50g, marchew 35g, pietrucha korzeń 30g, seler korzeniowy, 5g, por 35g, ziemniaki 50g, porcja z kurczaka 4g, śmietana 10% tłuszczu 10g, lubczyk , pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma, nać
·pierogi leniwe z masłem i cukrem – gotowane 148g składniki: ser biały (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii fermentacji mlekowych) 80g, mąka pszenna 35g, mąka kukurydziana 12g , jajka całe kurze 12g, cukier 5g, masło 4g ·surówka z marchwi, jabłka 110 g składniki: marchew 80g jabłko 20g cukier 3g olej rzepakowy uniwersalny 7g ·kompot wieloowocowy 150 g owoce 15g, cytryna 2,5g, cukier 5g 497,4 kcal/B 17,49/T 17,2/W 77,78 |
·kisiel owocowy 200 g składniki: mąka ziemniaczana 7g, cukier 5g ·wafel ryżowy 10 g ·owoce na talerzu (banan, ananas, jabłko, pomarańcz) kcal 103,3 /B 2 /T 0,49 /W 24,15
|
·pieczywo mieszane 35 g składniki: maka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, kwas naturalny, sezam ·masło wiejskie 4 g składniki: śmietana pasteryzowana, aromat nat. maślany ·wędlina wieprzowa 10 g ·ogórek kwaszony |
||
czwartek 25/04/2024 |
·kakao na mleku 206 g składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 200g, kakao 16,5% -2g cukier 4g ·bułka pszenna 35 g składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, kwas naturalny, sezam ·masło wiejskie 4 g składniki: śmietana pasteryzowana, aromat nat. maślany ·polędwica z indyka 25 g ·zestaw warzywny (sałata, ogórek zielony, pomidor) 270,4 kcal/B 13,41/T 10,53/W 30,61 |
·zupa: rosół z makaronem 250 g składniki: marchew 35g, pietrucha korzeń 25g, seler korzeniowy, 25g por 15g , porcje rosołowe z kurczaka 20g, lubczyk , pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma makaron: mąka pszenna 30g ·ziemniaki z koprem 200 g ·filet z kurczaka z pieczarkami- duszony 85 g składniki: fiet z kurczaka 60g, olej rzepakowy uniwersalny 5g, pieczarki 15g, przyprawy ·buraczki zasmażne 100 g ·sok z limonki 150 g limonka 15g, woda, cukier 5g 572,3 kcal/B 26,55/T 14,67/W 88,89 |
·koktail z truskawkami 150 g składniki: maślanka 120g (kultury bakterii fermentacji mlekowych 100%), truskawka 26 g, cukier 4 g, ·babeczki z jabłkiem 50 g składniki: mąka pszenna , jajka całe kurze cukier, olej, proszek do piecz.,, jabłko 278 kcal/B 8,34/T 9,12/W 41,47
|
·bułka pszenna 35 g składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, kwas naturalny, sezam ·masło wiejskie 4 g mleko łącznie z laktozą) składniki: śmietana pasteryzowana, aromat nat. maślany ·polędwica sopocka 35 g ·ogórek zielony g ·herbata miętowa 150 g woda 95%, mięta 3%, cukier 2%
|
||
piątek 26/04/2024 |
·jogurt naturalny 130 g z płatkami kukurydzianymi składniki: (jogurt naturalny, kultury bakterii fermentacji mlekowych 100% składniki : grys kukurydziany 91%, nierafinowany cukier trzcinowy, sól morska, melasa trzcinowa, może zawierać: gluten, mleko, soję ·pieczywo mieszane 35 g składniki: maka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, kwas naturalny, sezam ·masło wiejskie 4 g składniki: śmietana pasteryzowana, aromat nat. maślany ·jajko 35 g rzodkiewka, ogórek kwaszony, szczypior - ·herbata cytrynowa 150 g składniki: herbata czarna 3g, miód/cukier 4 g, cytryna 2,5g 357,3 kcal/B 14,53/T 11,09/W 48,35 |
·zupa z komosą ryżową(Quinoa) 250 g składniki: komosa ryżowa 20g, marchew 40g, pietrucha korzeń 30g, ziemniaki 50g, seler korzeniowy, 20g, por 10g, masło 4g ·ziemniaki z koprem 200 g ·ryba Miruna -smażona 95 g składniki: ryba Miruna 70g, jajka całe kurze 10g, olej rzepakowy uniwersalny 5g, bułka tarta 10 g pieprz, papryka, curcuma ·surówka z kapusty kwaszonej 100 g składniki: kapusta kwaszona 50g, marchew 10g, cebula 7g, jabłko 30g, cukier 2g, olej 1g, pieprz ·napój marchewkowo-pomarańczowowy 150 g składniki: Kubuś marchewkowo - pomarańczowy 610,9 kcal/B 18,65/T 15,75/W 88,61
|
·budyń czekoladowy na mleku 216 g składniki: mleko spożywcze 2%tłuszczu 200g, mąka ziemniaczana 10g, kakao deko moreno, cukier 6g ·wafel kukurydziany 10 g ·banan 40 g 187,3 kcal/B 7,95/T 4,75/W 30,13
|
·pieczywo mieszane 35 g składniki: maka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, kwas naturalny, sezam ·masło wiejskie 4 g składniki: śmietana pasteryzowana, aromat nat. maślany ·wędlina wieprzowa 10 g ·ogórek kwaszony ·herbata cytrynowa 150 g
|
||
poniedziałek 29/04/2024 |
·zupa mleczna z płatkami owsianymi 216 g składniki: mleko 200 g, płatki owsiane błyskawiczne 14 g cukier 4 g ·pieczywo mieszane 35 g składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, kwas naturalny, sezam ·masło wiejskie 4 g składniki: śmietana pasteryzowana, aromat nat. maślany ·pasta z wędliny wieprzowej 30 g + awokado i pomidorem składniki:polędwica drobiowa 25g, majonez składniki: olej rzepakowy, żółtko jaja , ocet, musztarda,woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat, cukier, sól, przyprawy -5g ·herbata cytrynowa 150 g Składniki :herbata czarna 3g, miód/cukier 4 g, cytryna 2,5g 328,2 kcal/B 11,62/T 11,6/W 44,66
|
·zupa: kapuśniak kapusty białej z ziemniakami 250 g Składniki: kapusta biała50g, marchew 35g, pietrucha korzeń 30g, seler korzeniowy, 5g, por 35g, ziemniaki 50g, porcja z kurczaka 4g, śmietana 10% tłuszczu 10g, lubczyk , pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma, nać ·kaszotto – kasza bulgur z filetem z kurczaka, pieczarkami i czerwoną papryką180 g składniki : kasza bul gur 35 g, filet z piersi kurczaka 60g, pieczarki 25g, papryka czerwona 12g, por 13g ·ogórek kwaszony 50 g ·kompot wieloowocowy 150 g owoce 15g, cytryna 2,5g, cukier 5g 390,8 kcal/B 19,46/T 8,28/W 67,2 |
·deser z serka twarogowego na słodko z jogutrem naturalnym 110g składniki: ser biały (mleko łącznie z laktozą) 80g, jogurt naturalny (mleko łącznie z laktozą) 30g, cukier 5g ·herbata owocowa 150g ·jabłko 45 g 173,5 kcal/B 16,02/T 4,46/W 16,78 |
·bułka pszenna 35 g składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, kwas naturalny, sezam ·masło wiejskie 4 g mleko łącznie z laktozą) składniki: śmietana pasteryzowana, aromat nat. maślany ·dżem owocowy 5 g ·brzoskwinia 50 g ·herbata miętowa 150 g woda 95%, mięta 3%, cukier 2%
|
||
wtorek 30/04/2024 |
·jogurt naturalny z płatkami kukurydzianymi 130 g składniki: (jogurt naturalny, kultury bakterii fermentacji mlekowych 100% składniki : grys kukurydziany 91%, nierafinowany cukier trzcinowy, sól morska, melasa trzcinowa, może zawierać: gluten, mleko, soję ·pieczywo mieszane 35 g składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, kwas naturalny, sezam ·masło wiejskie 4 g składniki: śmietana pasteryzowana, aromat nat. maślany ·polędwica drobiowa z sałatą 15 g ·paprykarz warzywny 10 g ·herbata cytrynowa 150 g Składniki :herbata czarna 3g, miód/cukier 4 g, cytryna 2,5g 288kcal/B 12,89/T 8,38/W 38,25
|
·zupa -krem z zielonego groszku 250 g Składniki: groszek zielony 50g, marchew 35g, pietrucha korzeń 30g, seler korzeniowy, 5g, por 35g, ziemniaki 50g, porcja z kurczaka 4g, lubczyk , pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma, nać ·ryż paraboliczny 35 g składniki : ryż 100% ·potrawka z indyka w sosie pomidorowym - gotowana 110 g Składniki: filet z indyka 60g, śmietana 18% tłuszczu 15g , konc. pomidorowy 5g, mąka pszenna 3g, ziele angielskie, pieprz, papryka ·surówka z kapusty białej z dodatkami 110 g Składniki: kapusta biała 80g, ogórek kwaszony 10g, marchew 10g, kukurydza 7g, olej rzepakowy uniwersalny 2g, cukier 1g ·kompot ze śliwek 150 g owoce 15g, śliwka 2,5g, cukier 5g 390,8 kcal/B 19,46/T 8,28/W 67,2 |
·rogalik z nadzieniem owocowym 50g składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, kwas naturalny, sezam, jabłko ·kakao na mleku 200 g składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 200g, kakao 16,5% -2g cukier 4g ·banan 45 g
296 kcal/B 23,78/T 5,76/W 51,33
|
ciasto domowe piernik*60 g składniki: mąka pszenna , jajka całe kurze cukier, olej, soda oczyszczona, dżem, mleko 2% , kakao ·herbata cytrynowa 150 g składniki :herbata czarna 3g, miód/cukier 4 g, cytryna 2,5g ·ananas 45 g
|
||
czwartek 2/05/2024 |
·jogurt naturalny z płatkami kukurydzianymi 130 g składniki: (jogurt naturalny, kultury bakterii fermentacji mlekowych 100% składniki : grys kukurydziany 91%, nierafinowany cukier trzcinowy, sól morska, melasa trzcinowa, może zawierać: gluten, mleko, soję ·pieczywo mieszane 35 g składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, kwas naturalny, sezam ·masło wiejskie 4 g składniki: śmietana pasteryzowana, aromat nat. maślany ·pasztet drobiowy 10 g ·ogórek kwaszony ·herbata cytrynowa 150 g Składniki :herbata czarna 3g, miód/cukier 4 g, cytryna 2,5g 274 kcal/B 10,22/T 9,13/W 35,68 |
·zupa: krupnik z kaszą jaglana 250 g Składniki: kasza jaglana 20g, marchew 35g, pietrucha korzeń 30g, seler korzeniowy, 5g, por 35g, ziemniaki 50g, porcja z kurczaka 4g, lubczyk , pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma, nać ·ziemniaki z koprem 200 g ·kotlet z ryby Miruny - smażony 95 g składniki: ryba Miruna 70g, jajka całe kurze 10g, , bułka tarta 10 g pieprz, papryka, curcuma ·brokół gotowany 70g ·kompot wieloowocowy 150 g owoce 15g, cytryna 2,5g, cukier 5g 533,6 kcal/B 23,83/T 16,03/W 99,09
|
·muffinki- domowe 50g składniki: mąka pszenna, jajko, cukier, proszek d/piecz, jogurt nat ·kakao na mleku 200 g składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 200g, kakao 16,5% -2g cukier 4g ·jabłko 45 g
296 kcal/B 23,78/T 5,76/W 51,33
|
·chałka pszenna 35 g Składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, cukier, drożdże, sól, jaja, mleko w proszku, woda ·masło wiejskie 4 g (mleko łącznie z laktozą) składniki: śmietana pasteryzowana, aromat nat. maślany ·soczek w kartoniku- owocowy 200g |
||
|
|
|
|
|
|
14 ALERGENÓW - SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.
INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh)
K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
W zakładzie używa się: zboż zawierające gluten, soję, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne ,arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacje, orzech pistacjowy, orzech makadama, seler, gorczyca, nasona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mieczaki. Alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady
Oznaczenia:
*domowe(y)– oznacza wykonanie potrawy wg receptury kuchni przedszkolnej bez konserwantów
Jadłospis dla dzieci (z nietolerancją pokarmową oraz zastosowaniem diet), dostosowany jest do indywidualnych zmian w wyżej wymienionym jadłospisie.
Realizujemy indywidualne diety za okazaniem zaświadczenia od lekarza lub dietetyka (diety bez glutenu, diety bez laktozy oraz inne diety, dzieci z jednostkami chorobowymi)
Wykaz wartości odżywczych wraz z opisem znajduje się na tablicy ogłoszeniowej w przedszkolu
Opracowała: mgr Agata Sochacka, specjalista do spraw dietetyki i żywienia– st. intendent
Na terenie przedszkola woda jest udostępniona dla dzieci według potrzeb.